Klassiska vietnamesiska rätter

0 Comments

Många rätter som man säger är Vietnamesiska är ofta baserade på ris i olika former och de rätter man gör i det vietnamesiska köket kan man ganska enkelt dela in i tre olika huvudkategorier beroende på vilken sorts ris man väljer att använda. De olika sorterna är ångat ris, risnudlar, klibbigt ris, risgryn, rispannkakor och mycket mer. När man sedan väljer att tillsätta riset i fisksås, mynta och citrongräs och andra råvaror som skaldjur och bigg så får man fram de olika smakerna som man ofta brukar förknippa med vietnamesiska maten.

Image result for CATERING IN STOCKHOLM

En annan som är väldigt typiskt när det gäller vietnamesisk mat är en sorts sås som finns som tillbehör till nästintill alla olika maträtter i landet, oavsett om det är morgon middag eller kväll. Denna sås heter nước chấm och är egentligen en sorts fisksås som är gjord på limejuice, vitlök, chili och socker. Den har en saltig och kryddig smak med en stark lukt av fisk och används sedan i de flesta maträtterna.

En rätt som är väldigt typisk att äta tillsammans med nước chấm såsen är maträtten som heter bánh cuốn. Bánh cuốn är en maträtt som egentligen består till största del utav riskakor och när de tillagas så skapar kocken en sorts smet som består av bland annat rismjöl. Dessa riskakor fyller man sedan med olika ingredienser såsom svamp och kött och toppas sedan med bitar av schalottenlök.

En rätt som du förmodligen känner igen från de vietnamesiska köket är förmodligen en nudelsoppa som kallas för phở. Nudelsoppor är faktiskt en av de största rätterna inom det vietnamesiska köket och ordet phở betyder egentligen bara nudlar och är inte namnet på en och samma maträtt. Dock så brukar många ofta förknippa just phở med en soppa som är gjord på biff kött, basilika, limeklyftor, koriander och lök och även nudlar.

En annan maträtt som man ofta brukar se som en riktig klassiker i Vietnamn är vårrullar. Med vårrullar så menar man inte den vanliga friterade variant som man ofta får i Sverige utan en mer fräsch och nyttigare vårrulle som är fylld med en mass olika grönsaker och annat gott, och ibland även en liten räka eller två.

En tredje rätt som är klassisk i Vietnam är vårrullar. Med ”vårrullar” åsyftas dock inte den friterade varianten som vi är vana vid i Sverige, utan en fräsch, genomskinlig vårrulle som är fylld med grönsaker snarare än kött (ibland innehåller de dock räkor).

Men om du nu fortfarande inte kanske är ett stort fan av det vietnamesiska köket så är det absolut inga problem det heller. Du kan ju faktiskt beställa catering direkt hem utan att behöva ens lyfta benet. Du kan faktiskt beställa catering Stockholm från Gelateria Amore som erbjuder en av Stockholms godaste catering mat och snabbaste leveranser. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *